Kisah Si Pencipta Biopenderia

dr reena, pencipta biopenderia
Reena menerima anugerah di zaman tadika.

Kisah si pencipta biopenderia bermula seawal usia tiga tahun. Sebagai cahaya mata kepada ibu bapa yang mementingkan pendidikan, saya telah dididik untuk mencintai ilmu seawal usia tiga tahun. Apabila saya memasuki alam persekolahan, mereka bukan sahaja menggalakkan saya untuk mempelajari apa yang diajar di sekolah, malah mereka juga menitikberatkan pembelajaran melalui berfikir dan meninjau setiap keajaiban di sekeliling saya.

Minat saya terhadap matematik dan sains dipupuk sejak kecil lagi. Kemahiran mengira telah saya pelajari melalui bermain dengan biji asam jawa. Selain itu, saya akan berjalan sambil mengira langkah yang telah saya ambil. Setelah itu, saya mampu menyelesaikan soalan-soalan matematik darjah empat semasa berada di darjah satu. Ibu bapa saya juga tidak teragak-agak untuk memberi penjelasan setiap kali saya bertanya soalan yang pelik. Kreativiti dan sifat ingin tahu saya diterima oleh kedua-dua ibu bapa dengan hati yang terbuka.

Saya merupakan seorang yang sentiasa berbesar hati untuk membantu orang yang memerlukan. Oleh itu, saya telah memilih untuk menceburi bidang perubatan, kerana saya juga berminat untuk merawat dan menyembuhkan pesakit. berbekalkan keazaman dan ketekunan yang tinggi, saya telah berjaya memperoleh 12A dalam SPM. Namun begitu, saya tidak berjaya mendapatkan biasiswa yang saya idamkan untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah perubatan. Oleh itu, saya telah memilih untuk meneruskan pelajaran ke tingkatan enam. Seterusnya, keputusan STPM saya telah membuka laluan untuk saya menuntut di Universiti Malaysia Perlis.

Perjalanan akademik saya telah menyimpang sedikit daripada bidang perubatan. Di universiti, saya telah mengambil jurusan kejuruteraan elektronik bioperubatan. Setelah itu, saya telah menamatkan pengajian dengan cemerlang dalam bidang akademik dan penyelidikan. Di samping itu, saya lulus dengan kepujian kelas pertama di mana ia  membuka laluan untuk melanjutkan pengajian PhD tanpa ijazah sarjana (mod trek pantas).

Kini, saya merupakan seorang saintis yang menerokai isyarat EEG (electroencephalogram atau ujian isyarat otak) dan mencipta GUI (graphical user interface atau antara muka grafik pengguna) untuk mengesan keadaan kognitif manusia menggunakan isyarat otak mereka. Hasil kerja saya telah diiktiraf di peringkat universiti dan saya juga telah menerima beberapa anugerah di peringkat antarabangsa. Saya amat berbangga kerana telah mampu menyumbang kepakaran saya dalam penghasilan biopenderia (biosensor) dan telah mencipta cip untuk buah pinggang tiruan. Sehubungan itu, inovasi saya telah diiktiraf dengan anugerah tesis cemerlang di peringkat universiti. Ini merupakan salah satu detik yang amat bermakna bagi saya, kerana saya telah menyaksikan hikmah di sebalik peralihan perjalanan saya daripada bidang perubatan kepada bidang kejuruteraan.

dr reena si pencipta biopenderia
Ts Dr Reena Sri Selvarajan (kiri) telah bertemu dengan Sir David Macmillan, pemenang Anugerah Nobel dalam bidang Kimia tahun 2021 semasa Syarahan Pleno di GYSS 2023; selepas sesi dialog tersebut, Dr Reena berpeluang memegang pingat Anugerah Nobel. Source: https://www.apu.edu.my/media/news/2768

Kemudian, perjalanan pasca doktoral telah menunjukkan saya betapa pentingnya seorang saintis yang mampu memberi manfaat kepada umat manusia. Semasa pandemik, projek PhD saya telah diubahsuai  untuk membangunkan biopenderia COVID-19. Walaupun saya tidak menjadi seorang doktor seperti yang diidamkan, namun saya berjaya menjadi seorang saintis yang menghasilkan ciptaan berinovasi yang bermanfaat kepada manusia.

Perjalanan hidup saya telah menunjukkan bahawa jika rancangan anda gagal dan anda ditawarkan haluan yang berbeza, terimalah dengan sepenuh hati dan bekerja dngan penuh dedikasi. Suatu hari, anda akan mengetahui hikmah di sebalik peralihan tersebut. Ini adalah perjalanan saya – kisah seorang gadis kecil yang tetap gigih dalam mencapai impiannya.

Disediakan oleh:
Ts Dr Reena Sri Selvarajan
Asia Pacific University of Technology and Innovation (APU / APIIT)

Bacalah artikel lain yang berkaitan dengan biopenderia – biopenderia dalam bidang pertanian serta peranti perubatan implan.

Artikel ini disediakan di bawah siri Inspirasi Saintis Muda Wanita, sebuah kolaborasi antara e-estidotmy dengan Young Scientists Netwok-Academy of Sciences Malaysia (YSN-ASM).

image_pdfDownload PDF
Share the knowledge
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •