Teknologi LiFi Berasaskan Cahaya Nampak (Visible Light) dari Neraca Ilmu Al-Quran

Teknologi Light-Fidelity (LiFi), adalah teknologi komunikasi data berasaskan cahaya yang dapat digunakan bagi penghantaran data dari satu lokasi ke lokasi lain. Teknologi LiFi memungkinkan transmisi data yang cepat dan tidak memerlukan frekuensi radio bagi tujuan penghantaran isyarat data. Teknologi LiFi ini menggunakan spektrum cahaya yang dapat dilihat oleh mata manusia, seperti LED untuk penghantaran atau penerimaan data. Ini meliputi pelbagai aplikasi, seperti komunikasi dan sebagainya.

Spektrum gelombang elektromagnetik bagi LiFi berasaskan cahaya nampak (Visible Light).
Teknologi LiFi yang berasaskan cahaya nampak ini beroperasi pada julat frekuensi seperti berikut.

Di dalam Al-Quran, Allah SWT merekodkan pada surah an-Nur ayat 35,

اَللّٰهُ نُوْرُ السَّمٰوٰتِ وَالْاَرْضِۗ مَثَلُ نُوْرِهٖ كَمِشْكٰوةٍ فِيْهَا مِصْبَاحٌۗ اَلْمِصْبَاحُ فِيْ زُجَاجَةٍۗ اَلزُّجَاجَةُ كَاَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُّوْقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُّبٰرَكَةٍ زَيْتُوْنَةٍ لَّا شَرْقِيَّةٍ وَّلَا غَرْبِيَّةٍۙ يَّكَادُ زَيْتُهَا يُضِيْۤءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌۗ نُوْرٌ عَلٰى نُوْرٍۗ يَهْدِى اللّٰهُ لِنُوْرِهٖ مَنْ يَّشَاۤءُۗ وَيَضْرِبُ اللّٰهُ الْاَمْثَالَ لِلنَّاسِۗ وَاللّٰهُ بِكُلِّ شَيْءٍ

Allah (pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya-Nya, seperti sebuah lubang yang tidak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam tabung kaca (dan) tabung kaca itu bagaikan bintang yang berkilauan, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang diberkahi, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di timur dan tidak pula di barat, yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah memberi petunjuk kepada cahaya-Nya bagi orang yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.

Allah menyatakan dengan cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis). Dengan berpandukan Al-Quran surah An-Nur 35 itu, telah kita ketahui bahawa cahaya putih matahari itu terdiri daripada tujuh warna dan apabila cahaya ini digabungkan maka cahaya putih akan dihasilkan. Rajah 3 menunjukkan pembuktian cahaya putih ini dapat dilakukan dengan memecahkannya menggunakan prisma kaca untuk menjadi jalur warna. Jalur warna ini dikenali sebagai spektrum warna. Pemecahan cahaya putih kepada spektrum ini dikenali sebagai penyerakan cahaya.

Pembuktian cahaya putih kepada jalur warna menggunakan prisma.

Teknologi LiFi boleh dihasilkan dengan menggunakan arkitektur pencahayaan LED yang sedia ada. LED biasa di ubahsuai dengan mengadaptasikan peranti transmisi LiFi iaitu dengan memasang pemodul pada LED tersebut.

lifi

LiFi-VLC menggunakan prinsip binari: 0 dan 1. Binari 1 bermaksud terdapat penghantaran data manakala binari 0, tiada penghantaran data. Dengan menggunakan teknik modulasi digital yang sesuai dalam sistem komunikasi, maka isyarat akan ditukar antara dua keadaan, biasanya “on“(1) dan “off,”(0) untuk mewakili data digital.

Prototaip LiFi-VLC di UniMAP.

Prototaip LiFi-VLC yang telah dibangunkan oleh penyelidik di bawah Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan Perhubungan Termaju (ACE) Fakulti Kejuruteraan & Teknologi Elektronik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Prototaip yang dibangunkan ini, dapat membuat penghantaran suara dan gambar (audio/video) dari satu titik ke titik yang lain menggunakan cahaya nampak berwarna biru sebagai medium penghantaran (cableless). Penghantaran data suara dan gambar (audio/video) ini menggunakan kadar data 20 Mbit/saat menggunakan kaedah modulasi on-off keying (OOK).

Prototaip berteknologi LiFi-VLC ini adalah seiring dengan dasar polisi kerajaan iaitu polisi industri Revolusi Industri Keempat yang diluncurkan pada 1 Julai 2021 untuk menghasilkan sebuah teknologi canggih untuk digunakan pada masa hadapan. Teknologi LiFi-VLC ini merupakan satu alternatif penyelesaian bagi meningkatkan kelajuan transmisi aliran data, bukannya untuk meningkatkan kelajuan jaringan internet. Semoga dengan teknologi LiFi-VLC ini, dimana UniMAP sebagai perintis akan membuka lembaran yang lebih meluas bagi penemuan teknologi pada masa hadapan dengan neraca ilmu yang terkandung didalam Al-Quran.

Dr Mohd Rashidi bin Che Beson merupakan Felo Penyelidik di Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan Perhubungan Termaju (ACE-CoE) dan juga Profesor Madya di Jabatan Komputer, Fakulti Kejuruteraan & Teknologi Elektronik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis.

Dr Ku Nurul Fazira binti Ku Azir merupakan Felo Penyelidik di Pusat Kecemerlangan Komputer Termaju (AdvComp) dan juga Profesor Madya di Jabatan Komputer, Fakulti Kejuruteraan & Teknologi Elektronik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Perlis.

image_pdfDownload PDF
Share the knowledge
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •