Kerana Obsesi

Jarum jam menunjukkan angka 12:00 tengah malam. Bunyi deringan telefon pintar Ayden kedengaran. Dia segera bangun dari lenanya sebelum mengambil telefon pintar miliknya di atas meja kerja.

“Hello!” sapanya dengan suara perlahan.

“Hello, maaf mengganggu detektif ! Boleh detektif datang ke makmal patologi sekarang?” soal anak buahnya itu.

Tanpa membalas pertanyaan tersebut, Ayden segera mematikan panggilan lalu bergegas mengambil jaket dan kunci keretanya di belakang pintu.

Setibanya dia di hadapan pintu masuk makmal, dia terpandang susuk Inspektor Razali yang sedang bercakap melalui telefon dengan seseorang. Apabila dia melihat kelibat Ayden, Inspektor Razali segera berpaling dan tersenyum ke arahnya.

“Maaf mengganggu kamu tengah-tengah malam ni Ayden” ucapnya.

“Eh! Tidak mengapalah Inspektor, memang tugas saya,” balas Ayden sambil tersenyum.

Keadaan senyap seketika, mereka berdua memerhatikan mangsa yang sedang dibedah siasat oleh rakannya sendiri melalui cermin lut sinar yang besar.

“Inspektor, di mana kejadian ni berlaku? Saya belum dimaklumkan dengan lebih lanjut mengenai kes ini.” Ayden memecahkan kesunyian antara mereka berdua.

“Kedua-dua mangsa dijumpai tadi kira-kira pada pukul 11:30 malam di sebuah kilang yang terbiar”. Ayden mengangguk dan meneruskan perbualan mereka.

“Selepas ni, saya akan pergi ke tempat kejadian dan melihat sendiri apa yang berlaku”.

“Baguslah kalau macam tu, kamu boleh membuat siasatan sedikit mengenai kes ini sebelum menyiasat dengan lebih mendalam pada esok pagi”.

“Baiklah kalau begitu, saya gerak dulu. Takut terlewat pula nanti”. Inspektor Razali hanya mengangguk.

Keadaan yang sedikit suram menyebabkan bulu roma Ayden menegak. Siapa yang tidak berasa seram sejuk apabila berada di tempat kejadian pembunuhan. Tambahan pula dalam keadaan yang gelap dan di kawasan yang tidak berpenghuni.

“Menyesal pula datang sendiri,” bisik Ayden di dalam hati. Dengan bantuan cahaya bulan, dia berjalan dengan berhati-hati menuju ke kawasan yang telah ditandai pita larangan masuk.

“Nampaknya tiada siapa yang berjaga di sini memandangkan hari sudah larut malam. Pasukan forensik kriminalistik pun nampaknya belum menjalankan tugas mereka,” bisik hati kecilnya.

Ayden melihat kawasan sekeliling dengan teliti untuk mengetahui kejadian yang berlaku seimbas lalu. Segala teori dan imaginasi mula bermain di mindanya. Hampir 15 minit dia berada di tempat kejadian, Ayden memutuskan untuk beredar dan kembali ke makmal forensik patologi.

Sebaik sahaja kakinya melangkah keluar, Ayden merasakan dirinya diperhatikan oleh seseorang. Ayden segera berpaling dan memandang sekeliling. Aneh, tiada sesiapa di belakangnya. Dia mengabaikan perasaan tersebut dan meneruskan langkah ke tujuan asalnya. Ketika dalam perjalanan, telefonnya berdering.

“Hello!” sapanya.

“Hai, Ayden! Kau boleh pulang dulu, esok datang semula ke tempat kejadian dalam pukul lapan pagi. Ahli forensik kriminalistik pun akan berada di sana esok,” kata seseorang di dalam talian.

“Baiklah. Lisa,bagaimana dengan keputusan autopsi kedua-dua mangsa?” soalnya.

“Esok kau datang ke sini dulu untuk baca sendiri laporan tu. Sedih bila perkara macam ni berlaku di tempat kita ” kata Lisa dengan nada sedih.

“Aku tahu Lisa, aku pun rasa begitu setiap kali kena urus kes pembunuhan. Rasa simpati terhadap keluarga mereka dan juga kesal terhadap orang yang sanggup berbuat sedemikian. Tidak mengapalah, esok aku melawat kau di makmal. Kalau boleh siapkan juga laporan autopsi esok sebelum pukul lapan pagi”.

“Baiklah detektif.Saya menurut perintah!”. Ayden hanya tertawa kecil sambil menamatkan talian.

Keesokan harinya, Ayden singgah ke makmal sebelum menuju ke tempat kejadian. “Eh, Ayden awal sampai !” sapa Lisa. Ayden hanya tersenyum.

“Kau ke sini ni untuk tengok mangsa atau baca laporan autopsi dulu Ayden?” soal Lisa.

“Dua-dua sekalilah, masih awal lagi ni” ujarnya. Lisa mengangguk dan menghulurkan laporan autopsi kedua-dua mangsa kepada Ayden. Ayden membaca dengan teliti. Fokusnya hanya terhadap laporan tersebut.

“Nampaknya kedua-dua mangsa dibunuh dengan cara yang sama,” katanya.

“Ya Ayden, hasil bedah siasat semalam, didapati kedua-dua mangsa mempunyai luka tembakan di kepala. Selain bekas jerutan di leher dan kesan tikaman di bahagian perut. Kesimpulan yang kami dapat setakat ni, kedua-dua mangsa mati dibunuh dengan sengaja. Oh ya, aku minta maaf untuk kes kali ni tiada sebarang kesan cap jari ataupun darah mangsa. Jadi kami tidak dapat membuat prosedur analisis DNA yang biasa dilakukan oleh pasukan forensik DNA selepas kami selesai membedah mayat”.

“Boleh aku tengok mangsa-mangsa tu?” Soal Ayden serius selepas mendengar penjelasan daripada Lisa.Lisa mengiyakan dengan anggukan lalu menghantar Ayden sehingga ke pintu bilik mayat.

“Kau boleh masuk, aku tinggalkan kau sendiri”. Ayden mengangguk dan melangkah masuk.

Kedua-dua mangsa diperhatikan dengan teliti. Kelihatan luka tembakan di kepala mangsa, luka tikaman yang begitu besar dan dalam di bahagian perut serta kesan jerutan di bahagian leher. Perasaan kasihan menerjah dalam dirinya.

Jarum jam menginjak ke angka 7:40 pagi. Ayden segera meninggalkan makmal dan menuju ke tempat kejadian. Setibanya dia di sana, kelihatan Inspektor Razali dan beberapa rakan sekerjanya berbincang dengan serius. Ayden menyapa mereka seadanya sebelum memasuki tempat kejadian. Beberapa ahli forensik kriminalistik juga sedang melakukan tugas mereka termasuk seorang rakannya, Carl. Dia langsung tidak menyapa Carl kerana dia tahu dia tidak akan dilayan. Carl juga sama sepertinya, sangat serius ketika melakukan tugasan. Dia akui Carl sangat professional dalam kerjanya.

Nota: Penulis ialah pemenang Tempat Pertama (Kategori 1) Pertandingan Cerpen Sains Forensik 2021.

image_pdf
Share the knowledge
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •