Fitokimia Daun Ketapang Dalam Rawatan Ikan Laga

Terdapat lebih dari 70 spesies ikan laga di dunia yang menjadi tarikan bagi penggemar dan pengumpul ikan tersebut. Walau bagaimanapun, ikan laga Siam atau nama saintifiknya ‘Betta splendens’ merupakan salah satu spesies yang popular serta boleh didapati dengan mudah di pasaran dengan harga yang sangat tinggi kerana kecantikan dan keunikan ikan tersebut. Ikan laga ini boleh didapati dalam pelbagai jenis warna dan variasi (saiz badan, pigmentasi dan bentuk ekor), hasil daripada proses pembiakbakaan terpilih. Para penggemar dan pengumpul ikan laga pasti sudah biasa dengan proses penjagaan ikan tersebut kerana perlu memastikan kualiti air yang optimum untuk proses tumbesaran dan kemandirian. Antara perkara yang perlu disediakan adalah dengan meletakkan daun ketapang yang sudah kering di dalam akuarium ikan tersebut sebagai salah satu kaedah di dalam penjagaan ikan laga. Oleh itu, hari ini saya akan kongsikan sedikit tentang fitokimia daun ketapang.

Daun ketapang atau nama saintifiknya ‘Terminalia catappa’ adalah sejenis pokok yang mempunyai daun yang berukuran 10-14 cm lebar dan 15-25 cm panjang. Pokok ketapang boleh membesar sehingga mencecah ketinggian 35 m. Oleh kerana biji benihnya yang ringan, tumbuhan ini mudah dijumpai di kawasan persisiran pantai hasil daripada proses penyebaran benih melalui angin dan haiwan seperti kelawar, dan mempunyai akar yang tumbuh menjalar sangat panjang ke dalam tanah. Daunnya akan bertukar dari warna hijau ke merah, kuning atau perang sebelum gugur.

Secara tradisional, tumbuhan ini digunakan untuk merawat penyakit cirit-birit dan demam. Hal ini kerana ciri-ciri fitokimia yang terdapat di dalam daun tersebut seperti tanin, glikosida jantung, saponin, flavonoid, alkaloid, steroid, glikosida saponin, dan juga antrakuinon yang dapat bertindak balas pada bakteria. Perkara ini membuatkan cecair atau larutan daun ini bertindak sebagai antimikrob. Secara amnya, pokok ketapang ini mempunyai pelbagai kebaikan dan kegunaan secara tradisional mahupun moden.

Sudah menjadi kebiasaan kepada para penggemar dan pengumpul ikan laga untuk meletakan daun ketapang yang sudah kering di dalam akuarium ikan. Daun ketapang dapat mengawal pH air dengan mengurangkan kealkalian air tersebut. Kandungan utama di dalam daun ketapang adalah tanin yang merupakan salah satu di antara bahan kimia semula jadi yang berupaya untuk menurunkan nilai pH air. Selepas diletakkan  untuk beberapa tempoh selang masa, air di dalam akuarium tersebut akan bertukar warna kepada keperangan disebabkan oleh kandungan tanin yang tinggi di dalam daun ketapang. Selain daripada itu, tanin juga memainkan peranan penting yang bertindak sebagai anti-bakteria dalam mengurangkan kehadiran bakteria seperti Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, dan Enterobacter aerogenes di dalam air dan membantu tumbesaran ikan laga dengan baik.

Tanin adalah bahan kimia semula jadi yang kompleks daripada kumpulan asid fenolik. Kandungan tanin yang tinggi boleh digunakan untuk kegunaan lain yang memberi kesan fisiologi, seperti meningkatkan kadar pembekuan darah, mengurangkan tekanan darah, dan bertindak sebagai antioksidan pada tubuh badan manusia.

Di samping menjadi perhiasan akuarium dan memberi landskap yang lebih cantik dalam menyerikan lagi ikan laga, daun ketapang turut memberikan pelbagai kebaikan dari perspektif sains kepada alam sekitar dan organisma. Namun, masih banyak kajian perlu dilaksanakan terhadap daun ketapang oleh kerana ciri-ciri fitokimia yang membolehkannya bertindak balas secara fisiologi terhadap organisma hidup.

image_pdfDownload PDF
Share the knowledge
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •